Diyanet: 9 yaşındaki kadının yanında velisi olmadan da nikahlanması mümkün

Diyanet İşleri Başkanlığı, 9 yaşındaki kız çocuğunu 'kadın' olarak tanımlayarak 'nikahlanabilir' ve 'gebe kalabilir' vizesi verdi.

Diyanet skandal vizeyi bir adım öteye taşıyarak 'kadın' olarak tanımladığı 9 yaşındaki kız çocuklarının, velilerinin yanlarında olmadan da nikahlanabilmelerinin mümkün olduğunu belirtirken, velilerin bulunmasını da sadece 'mendup' (yapılması daha iyi olan) olarak tanımladı.


Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberine göre;
web sitesinde, 'nikah' tanımı yapan Diyanet, bulûğ çağına girmiş olanların da dinen nikahlanabileceğini belirtti.
Diyanet, bulûğ yaşının alt sınırını kızlarda 9, erkeklerde 12 olarak belirtti.
Diyanet, kızların 9 yaşında gebe kalabileceklerini, erkeklerin de 12 yaşına girdiklerinde baba olabileceklerini bildirdi.
Diyanet'e göre ergenlik çağına girmiş kız çocukları nikahlanırken yanlarında velilerinin olmasının daha uygun olacağını da açıkladı ve “Veli olmasa da olur” dedi.

Ertürk'ün Sözcü'de 'Diyanet’e göre 9 yaşına giren kız evlenebilir' başlığı ile 02.01.2018 tarihinde yayınlanan haberinin ilgili bölümü şöyle:

'' Resmi web sitesinde nikahı tanımlayan Diyanet, evliliğin kişiyi zinadan koruduğunu ve insan neslinin devamını sağladığını savundu. “Kişinin gayri meşru ilişkiye girme tehlikesi bulunması halinde evlenmesi vaciptir” diyen Diyanet, bulûğ tanımını yaparken çağına giren kız çocuklarının evlenebileceğini de şu tanımınla ortaya koydu:

“Nikâhın, iki şahit huzurunda tarafların irade beyanında bulunmak suretiyle akdedilmesi gerekir. Buluğ çağına erişmiş kadının velisi olmaksızın kendisinin nikâhlanabilmesi mümkün olmakla birlikte, velisinin de bulunması menduptur (yapılması daha iyi olan).”

9 YAŞINDAKİ KIZ GEBE KALABİLİR

Diyanet, yine resmi web sitesinde “bulûğ” tanımlarken, kızların 9, erkeklerinse 12 yaşına basmaları halinde bulûğa erdiklerini açıkladı.

Tanım şöyle:

“Sözlükte ‘ulaşmak, yetişmek, iş gayesine varmak gibi' anlamlara gelen bulûğ, fıkıh terimi olarak, bir kimsenin çocukluk dönemini bitirip, ergenlik çağına ulaşması demektir. Bulûğ çağına ulaşan kimseye bâliğ denir. Ergenlik yaşı çocuğun vücut yapısına ve iklim şartlarına göre değişebilir. İslâm hukukçularınca bulûğ çağının alt sınırı, erkekler için 12, kızlar için 9 yaş olarak belirlenmiştir. Bu yaşa ulaştıktan sonra erkeğin ihtilam olması, baba olabilme devresine girmesi; kızın da adet görmesi, gebe kalabilme çağına ulaşması fiilî olarak bâliğ olmalarıdır. Ancak erkek ve kızlar 15 yaşlarına ulaştıklarında, kendilerinde bu erginlik alametleri görülmese de bâliğ olduklarına hükmedilir. Buluğ, kişinin dinen mükellef sayılıp, yetişkin insan statüsünü kazandığı dönemdir. Bu çağa ulaşan ve akıllı olan kimse artık tam edâ ehliyeti kazanır. Böylece, ibâdet, helal ve haram gibi dinî hükümlere muhatap; cezâî, malî ve hukukî yükümlülüklere ehil olur.” ''






Haberin tamımını okumak için burayı tıklayabilirsiniz.

Yorumlar

  1. TÖBE TÖBEE SİZ NASIL TÜKSÜNÜZ YA SİZ İNSANMISINIZ YOKSA CANAVAR MI SİDE NASIL MERHAMET VAR AF EDECEKSİNİZ AMA SİZ ÇOK TERBİYESZİSİNİZ 9 YAŞINDA ÇOCUKLARI NASIL EVERSİNİZ SİZ BENİM İÇİN HAYIRSIZSINIZ BU YAZIMI BÜTÜN DÜNYA OKUSUN BAKALIM KAÇ KİŞİ RAZI OLACAK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu islamiyette kabul edilmez.uydurulmuş mezhep dininde var.allahın kitabı kuranı kerimde yoktur.

      Sil
    2. Ulan dünbük sen Şii mesbini nerden bilirsın hiçbir alevi çocunu bu yaşlarda nikah lamaz bileği sahibi olmadan konuşma

      Sil
  2. Diyanet sitesinde buluğ ne demek ona ayrı bir açıklama getirmiş. Nikah nedir ayrı bir açıklama getirmiş. İslam dinine göre bülüğü ve nikahı açıklamış kaldırıpta kızlarınızı evlendirin dememiş. Ayrıca Türkiyenin yasaları vardır bu yasalarla yönetilir. Diyanet işini yapar devlet işini yapar fetva veren falan yok kendi kendinize fetvalar üretmeyi marifet sanmayın.
    Sanki diyanetin NAMAZINIZ KILIN emrine herkes uyuyor da millet işini gücünü bırakıp 9 yaşında kızını evlendirecekmiş gibi emre itaat edeceklermiş gibi fitne üretme peşindesiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Insallah Diyanet gorevlilerinin ve bu açiklamalara sicak bakanlarin kizlari da 9 yasinda hamile kalirlar!

      Sil
    2. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, TRT Haber’e, son günlerde bazı basın yayın organlarında Diyanet İşleri Başkanlığına yönelik gerçek dışı haberlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Fuat Kozluklu’nun canlı yayın konuğu olan Martı, 9 yaşındaki kız çocuklarının evlendirilebileceğine dair yapılan haberlerin kesinlikle gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, “Diyanet İşleri Başkanlığı ile alakalı daha asılsız bir haber üretilemezdi” dedi.

      Diyanet İşleri Başkanlığının 9 yaşındaki kız çocuklarının evlendirilebileceğine dair bir açıklamasının bulunmadığını vurgulayan Martı, şöyle konuştu: “9 yaş, kız çocuklarının ergenliğe başladığı, ilk adım attığı yaştır. Ama bir insanın buluğa ermesi evlenebileceği anlamına gelir demek değildir. Sadece buluğa ermiş olmak bir insanın artık evlenebilme yetisini kazanması için yeterli değildir.”

      Yapılan asılsız haberlerde Dini Kavramlar Sözlüğünün birbirini işaret etmeyen iki farklı maddesinin bir kurguyla çarpıtılarak asılsız haber yapıldığını kaydeden Martı, hangi kitap olursa olsun cımbızlanarak iki farklı cümleyi bir araya getirip yeni bir kurguyla sunulduğu ifade etti. Bu durumun metnin hatasından ziyade bunu kurgulayarak haberleştiren ellerin hatası olduğunu belirten Martı, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun görüşlerinin bu noktayla asla bağdaşmadığının vurguladı.

      https://www.diyanet.gov.tr/tr-TR/Kurumsal/Detay/11167/diyanetle-ilgili-daha-asilsiz-bir-haber-uretilemezdi

      Sil
    3. alah belanızı versin

      Sil
  3. https://youtu.be/IoBvzFw5ggk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://www.youtube.com/watch?v=IoBvzFw5ggk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1-n0qvOHlFDK3Gv5O5hOEHdEro-fJOtDtEC8ImWBRo4FM9bJ5rG9ml8oM

      Sil
  4. reziller bu saçmalıklar için milyonlarca lira maaş vs alıyorlar. Diyanet kapatılsın.

    YanıtlaSil
  5. Diyanet hemen kapatılmalı

    YanıtlaSil
  6. kapatılması yetmez,bu fetvanın altında imzası olan,yukardaki metinleri web sitelerinde yayınlayanlar,yayınlanmasına onay veren şerefsizler ağır cezalarda yargılanmalıdırlar.

    YanıtlaSil
  7. YANİ DİYORKİ 9 YAŞINDAKİ BİR KIZ EVLADI AKLI REŞİRT DEĞİL AMA OLSUN BİRİNE HEVESLE KAÇARSA VELİSİ OLMADAN EVLENİRMİŞ YANİ AİLEYİ BU DÜŞÜNCWE BİTİRDİ YADA O YAŞTAKİ BIRKIZ EVLENDİRİLİR PARAKARŞILIĞI MAL KARŞILIĞI BAŞKASINA VERİLİR KİMSE KARIŞAMAZ DİYOR YANİ BU TERES ZİNAYA DA TECAVÜZEDE YEŞİL IŞIK YAKIYOR ZİRA BUNLARIN DÜŞÜNCESİNDE HERTÜRLÜ PİSLİK MÜBAH HATTA İRANDAKİ GİBİ MUTA NİKAHI KIY İKİ SAAT SONRA BOŞ OLDE BOŞAAAAN İŞTE BU KADAR

    YanıtlaSil
  8. Bu tür açıklamalar toplumu özendiriyor bu zihniyeti kiniyorum bu kafayla hiçbir zaman kalkınamayız bu zihniyet bu diyanet topluma zarar veriyor

    YanıtlaSil
  9. sizizn hiç vicdanınız yokmu acaba daha 9 yaşındaki kız çocuk daha

    YanıtlaSil
  10. AVRADINI SÖZCÜ YALAN HABER YAPMAKTA ÜSTÜNE YOK..İSBATLA OROSBU ÇOCUĞU..9 YAŞINDAKİ ÇOCUKTA MEME YOK DAHA O CUĞU NASIL DOYURACAK

    YanıtlaSil
  11. Bir anne kaslari ve kemiklerin gelismesini tamamlamadan cocuk sahibi olursa cok yipranir gelisemez ve hasta olur cabuk olur. Bu cinayettir.insan hayatina gasp etmek , ahlaksizligin dibe vurmasidir. Hainliktir.

    YanıtlaSil
  12. Muta nikahi araplarin isi.
    Boyle bir nikahi Ataturk yasaklamis. Nur icinde yatsin.pzevenkligin onunu kesti diye nefret ediliyor zaten.

    YanıtlaSil
  13. Diyanet baskani sen e ever once 9 yasindaki kizini

    YanıtlaSil
  14. Diyaneti yanlış anlamışlar, ama yanlış anlaşılması çok normaldir, ((Diyanet'ten fetva: Babanın öz kızına şehvet duyması haram değil.)) diye bir fetva da bulunursa şu an tartıştığımız konuyu yanlış anlaşılması gayet normaldir...
    Türkiye de bu kadar cahil varken bu şekil de bir fetva verilmesi inanılmaz derecede zararlıdır...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eliaçık: Kimseye zarar vermeden sen de eğlen helaldir

Erdoğan'ın Erbakan'a iltifatlarına Nihat Genç'ten sert tepki: Çüş yani yaptıkları ikiyüzlülük, sizde Hoca'yı anacak yüz mü var?