Harçlara ekstra zam geliyor!

Yeniden Değerleme Oranı’nın (YDO) 2018 için yüzde 15 olması beklenirken; bütçede, harçlardan elde edilecek gelirde yüzde 27 artış öngörüldü. En yüksek artışın ise yüzde 44 ile trafik harçlarında olması bekleniyor.


AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler 72. Genel Kurulu Toplantısında yaptığı konuşmada; Türkiye'nin 3 milyonun üstünde Suriyeli ve 200 binin üstünde Iraklı sığınmacıya ev sahipliği yaptığını belirterek, 'Çalışmalarımıza uluslararası toplumdan yeterli desteği alamıyoruz. Avrupa Birliği söz verdiği yardımı yapmadı. 3 milyar Avro+3 milyar Avro yardımın sadece 820 milyon Avrosunu gönderdi. Birleşmiş Milletler aracılığıyla gelen yardımların tutarının ise 520 milyon dolar civarında kaldı. Kamunun, sivil toplum kuruluşlarının harcamaları 30 milyar dolar' demişti.

'ÖLÜMÜ GÖSTER, SITMAYA RAZI ET TAKTİĞİ'

AKP iktidarı bir yandan bütçe açığını kapatmak diğer yandan da savunma sanayine yerli kaynak yaratmak için bir çok vergi oranında artış yaptı. Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde yapılmak istenen yüzde 40 zam oranı kamuoyundan gelen tepkiler ile yüzde 25'e çekildi.

YDO'nun 2018 de yüzde 15 olacağı beklentileri doğrultusunda yapılan yüzde 25'lik zam oranına ise tepkiler devam ediyor. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, Gaziantep'te bugün yaptığı basın toplantısında, AKP'nin MTV artışında 'Ölümü göster sıtmaya razı et' taktiği uyguladığını savunarak, 'Önce yüzde 40 rakamını ortaya atarak toplumda tepki oluşturup, ardından Erdoğan’ın 'kurtarıcı' gibi sözde devreye girmesiyle yüzde 25 gibi yine gayet yüksek olan bir rakama razı ettiler. Toplumu adeta daha düşük olan zamlara sevinir hale getirdiler' dedi.

***
HARÇLARA EKSTRA ZAM GELİYOR

Ahmet Kıvanç'ın bugün Habertürk'te yayınlanan haberine göre ise şimdide 'Harçlara ekstra zam geliyor'. Haberin tamamı şöyle:
''Harçlara ekstra zam geliyor. TBMM'ye sunulan 2018 bütçesine göre devlet, 2018 yılında yaklaşık 23.7 milyar harç tahsil edecek. Buna göre harçlar yüzde 15 seviyesinde olması beklenen Yeniden Değerleme Oranı'nın (YDO) neredeyse iki katı artacak.

2018 yılı için kasım ayında açıklanacak Yeniden Değerleme Oranı'nın yüzde 15 olması beklenirken, bütçede, harçlardan elde edilecek gelirlerde YDO'nun hayli üzerinde artış öngörüldü.

Bütçeye göre, toplam harçlar bu yılın gerçekleşme beklentilerine göre yüzde 27 oranında artarak 18.7 milyardan 23.7 milyar liraya çıkacak. Harçlarda en yüksek artış yüzde 44 ile trafik harçlarında olacak. Trafik harçlarından beklenen gelir 468 milyon liradan 631 milyon liraya çıkacak.



TAPU HARCI GELİR HEDEFİ YÜZDE 30 ARTIRILDI

Ekonomik büyümeyi desteklemek amacıyla bu yıl nisan-eylül arasındaki dönemde tapu harçlarında dörtte bir oranında indirim yapıldı. Bunun baz etkisi dolayısıyla tapu harçlarından beklenen gelir hedefi yüzde 30 oranında artırıldı. Bu yıl 10.3 milyar lira beklenen tapu harçlarından, gelecek yıl 13.4 milyar lira gelir öngörülüyor. Pasaport ve konsolosluk harçlarından beklenen gelir ise yüzde 23 artışla 1.3 milyar lira olacak. Pasaport ve konsolosluk harçlarından 2017'de 1 milyar 46 milyon lira gelir bekleniyor. Bu yıl 824 milyon lira öngörülen noter harçlarından gelecek yıl beklenen gelir hedefi yüzde 17 artırılarak 965 milyon liraya çıkarıldı. Bu yılın 9 aylık gerçekleşmelerine göre 2017'de 105 milyon lira beklenen yurtdışı çıkış harçlarından gelecek yıl yüzde 14 artışla 120 milyon lira gelir öngörülüyor.

KİT'LER VE KAMU BANKALARINDAN 11 MİLYAR GELECEK

2018 bütçesinde KİT ve kamu bankalarından 11.6 milyar lira gelir öngörüldü. Bunun 8 milyar lirası kamu bankalarından, 2.5 milyarı KİT'lerden, 995 milyon lirası da Devlet Hava Meydanları İşletmesi, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı gibi kuruluşlardan elde edilecek gelirlerden oluşuyor. 2017 yılında KİT ve kamu bankalarından 9 milyar lira gelir bekleniyor.''

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eliaçık: Kimseye zarar vermeden sen de eğlen helaldir

Diyanet: 9 yaşındaki kadının yanında velisi olmadan da nikahlanması mümkün

Erdoğan'ın Erbakan'a iltifatlarına Nihat Genç'ten sert tepki: Çüş yani yaptıkları ikiyüzlülük, sizde Hoca'yı anacak yüz mü var?