Referandum öncesi de 'ispatla, istifa ederim' demişti, etmedi!

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, tartışmalı 16 Nisan Referandumu'ndan öncede CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun yeni düzenleme ile ''Cumhurbaşkanı’na TBMM'yi fesih yetkisi veriliyor' söylemine sert bir dille cevap vererek 'İspatla, istifa ederim' demişti.

Ama CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun ilgili 'belgeleri' ortaya koymasına rağmen, Erdoğan istifa etmedi! Şimdi gözler Kılıçdaroğlu'nun salı günü partisinin Grup Toplantısında yapacağı açıklamalara ve ardından Erdoğan'ın istifa edip, etmeyeceğine çevrildi.


CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun 'Senin çocuklarının, dünürünün, eniştenin, kardeşinin, eski özel kalem müdürünün, yurt dışında, vergi cennetinde bir şirkete milyonlarca dolar para gönderdiklerini biliyor muydun? Sen misin yerli ve milli, ben miyim yerli ve milli? Bunun cevabını bekliyorum. İstediğin kadar CHP de, bırak bu ayakları. Kaç milyon dolar paran var? Çıkar bakalım...' sözlerine çok ağır cevap veren AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Yurtdışında hangi bankada Tayyip Erdoğan’ın hesabı var. Bunu ispatla. İspatlayamadığın takdirde siyaseti bırakman lazım. İspatlarsan, ben hem siyaseti, hem cumhurbaşkanlığı makamını bırakacağım...' diyerek meydan okudu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'İspatla, istifa ederim' çıkışı, tartışmalı 16 Nisan Referandumu öncesinde CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun referanduma sunulan maddelerden birinde 'Cumhurbaşkanı’na TBMM'yi fesih' yetkisi verildiğini söylemesi üzerine yaşanan 'İstifa' tartışmalarını akıllara getirdi.

Hep aynı nakarat o zamanda 'istifa ederim' demişti, etmedi!

Erdoğan o tarihte de Kılıçdaroğlu'nun bu söylemine sert yanıt vererek, ''Diyor ki,'Cumhurbaşkanı’nın, Meclis’i feshetme yetkisi var'. Ya yalan söyleme 'Cumhurbaşkanı’nın Meclis’i fesih yetkisi' yok. Ey Kılıçdaroğlu, şu hazırladığımız yasal düzenleme içerisinde, böyle bir şey varsa, bunu ispat et ben cumhurbaşkanlığından istifa edeceğim'' demişti.

Kılıçdaroğlu, referanduma sunulan 'Başkanlık Sistemi' düzenlemesini ve iktidarın hazırlattığı 'Başkanlık Sistemi için Evet' kitapçığında yer alan ilgili maddeleri ortaya koyduktan sonra CNNTürk'te katıldığı bir programda,
'Biz ağzımızdan çıkan sözleri araştırarak, tartarak söylüyoruz. Fesih nedir ne değildir çok iyi bilirim. Yorum yapmaya gerek yok TDK’nın sözlüğüne bakıyoruz. Fesih; parlamentonun feshi demektir. Bir Anayasa hakimi diyor ki: Fesih, Meclis’in kendi iradesi dışında, görev süresi dolmadan görevine son verilmesidir. Fesih budur. Dolayısıyla fesih yetkisi vardır. Milyonlarca vatandaşın seçip parlamentoya yolladı vekillerin iradesini yok sayıp, bir kişiye ‘gel vatandaş seçime’ git denilebilir mi? Halkın seçtiği parlamentoyu niye erken seçime götürüyorsun? 550 milletvekilinin bir kişinin iradesiyle görevine son verilmesine ben karşıyım. Mustafa Kemal’e de aynı şey teklif edilmiştir fakat kendisi kabul etmedi. Mevcut anayasada da var bu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ söylüyor bunu 9 Ocak’ta. Şunu söyleyebilir Erdoğan, ‘Kılıçdaroğlu sen hukuk mu okudun’ tabii diyebilirsin. Ama bunu söyleyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ. MHP Milletvekili Mehmet Parsak da söylüyor bunu. Burhan Kuzu’nun böyle dünya kadar örneği var. Şimdi merak ediyorum, Cumhurbaşkanı görevinden ayrılacak mı? Şimdi ayrılmasını istemem. Fakat Kılıçdaroğlu bir şey söylüyorsa en az 50 yere sorsun. Biz ağzımızdan çıkan sözleri araştırarak, tartarak söylüyoruz. Görev süresi dolmadan sen Meclis’i seçime götürüyorsan feshetmiş oluyorsun' ifadelerini kullandı.

İşte Başkanlık Sistemi düzenlemesinde yer alan İlgili madde;

“Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.

Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.”

İşte iktidarın hazırlattığı 'Başkanlık Sistemi için Evet' kitapçığında yer alan ilgili madde:

'Fesih yetkisi yeni sistemde seçimlerin karşılıklı olarak yenilenmesi yoluyla gerçekleştirilecektir. TBMM 3/5 çoğunlukla, Cumhurbaşkanı da dilediği zaman bu yetkiyi tek başına kullanabilir...'





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eliaçık: Kimseye zarar vermeden sen de eğlen helaldir

Diyanet: 9 yaşındaki kadının yanında velisi olmadan da nikahlanması mümkün

Erdoğan'ın Erbakan'a iltifatlarına Nihat Genç'ten sert tepki: Çüş yani yaptıkları ikiyüzlülük, sizde Hoca'yı anacak yüz mü var?